Mateřská znaménka

12. 9. 2022
/
2 minuty čtení
2 minuty čtení

Mateřská znaménka jsou viditelné barevné útvary na kůži. Někdy se jedná pouze o změnu pigmentace, jindy i strukturu kůže nebo její vyvýšení. Pravidelné sledování starých i nově vznikajících znamének je důležitou součástí snahy zachovat si dobré zdraví.

Existuje mnoho druhů znamének. Některá vznikají už při narození, jiná během života. Příčinou vzniku nových znamének v průběhu života bývá nejčastěji vystavení kůže slunci, častý pobyt v soláriu nebo kožní záněty. Nová znaménka se objevují zejména na obličeji, krku, dekoltu a hřebech rukou. Mateřská znaménka se vytvářejí už během vývoje plodu místním nahromaděním melanocytů.

Mateřská znaménka mohou být různě zbarvená – hnědá, černá, bílá, růžová, červená, světle modrá, fialová. Mohou zbarvovat pouze kůži nebo mohou být vystouplá nad povrch kůže, či vrůstat do hlubších vrstev kůže. Nejčastěji se vyskytují pigmentové névy, což jsou oválné skvrny charakterizované přítomností  pigmentových buněk obsahujících melanin. 

Ve většině případů není potřeba mateřská znaménka jakkoliv řešit. Pokud ale začnou měnit tvar, velikost, či strukturu, je nutné navštívit kožního lékaře, který nebezpečnost znamének posoudí za použití speciálního nástroje – dermatoskopu. Jestli znaménka vykazují změny, které by časem mohly vést ke vzniku melanomu, doporučí dermatolog jejich odstranění. Pokud je mateřské znaménko změněné v melanom odstraněné včasně, šance na vyléčení je téměř stoprocentní. Důležitou prevencí je také odstranění znamének  v místech, kde dochází k jejich častému zraňování. 

Chirurgické odstraňování znamének provádíme ambulantně v místním znecitlivění. Zákrok trvá několik minut, odstraněná znaménka odesíláme na histopatologické vyšetření. Výsledek vyšetření bývá většinou k dispozici v době vytažení stehů. 

Neváhejte,
objednejte se

Rezervační systém pro vitamínové a analgetické infuze

Rezervovat termín