Vitamín C

12. 9. 2022
/
2 minuty čtení
2 minuty čtení

Vitamín C je nevyhnutý pro život a udržení zdraví. Potřebný je také pro metabolismus některých aminokyselin a tím se podílí na tvorbě kolagenu. Kolagen je u člověka zodpovědný za pevnost cévní stěny, tvorbu vazivového aparátu a podporuje tkáňové dýchání. Při dlouhodobém nedostatku vitamínu C dochází ke zpomalení růstu, kazivosti zubů, žaludečním problémům a tvorbě žaludečních vředů. Snižuje se také odolnost vůči infekcím, protože vitamín C podporuje vstřebávání železa a stimuluje tvorbu bílých krvinek.

Lidský organismus není schopen si vitamín C sám syntetizovat, proto je potřeba jej tělu dodávat. Pozitivní účinek vitamínu C byl prokázán u lidí s psychickými poruchami, ale také u pacientů s nádorovým onemocněním.

Předpokládá se, že sportovci mají větší spotřebu vitamínu C než lidé se sedavým zaměstnáním, jelikož vitamín C hraje roli v nápravě oxidačního poškození a při regeneraci a hojení. Při užívání tablet vitamínu C dochází jen k nízkému vstřebání do hladiny krvi. Přebytečné množství je vyloučeno močí. Pokud je naším cílem zvýšit dávky vitamínu C například kvůli posílení imunity, či u více závažných onemocnění, je vhodnější podávání vitamínu C prostřednictvím infuze. U běžnějších onemocnění se doporučuje užívat tablety s postupným uvolňováním. 

Vyšší dávky vitamínu C se nedoporučuje podávat těhotným a kojícím ženám a pacientům se sníženou funkcí ledvin. 

Neváhejte,
objednejte se

Rezervační systém pro vitamínové a analgetické infuze

Rezervovat termín